Windows 10 Overheating Laptop

2 weeks ago, I had my laptop upgraded to Windows 10. It’s like “finally!” after waiting for a month. I was so overjoyed that I immediately installed it when I got the notification even though I planned to upgrade after my internship over at first. Well, yeah, after a friend bragged it out and read some reviews about how fast Windows 10 is, I couldn’t help it.

At first, I didn’t encounter any common problem like error installation, sound card doesn’t work, folder fails, and any other; I think Microsoft have fixed it. After  a week, I finally noticed that my laptop’s fan was working too hard that it began to spin crazily and made spinning sound. Even a co-worker frowned and asked what happened to my laptop. I only laughed it off, saying maybe the inner is dirty. After all, it has been a year since I cleaned the insides of this laptop (I don’t know the term, but I know it’s not organ = =;;). But, few days later I also noticed that it became really hot after 5 minutes I turned it on. I knew it was not normal. When I first encountered dirty laptop problem that made my laptop having weird sounds,  I used 3ds max and adobe stuff at the same time, it didn’t immediately become hot. Then why my Win 10 laptop became hot at the same temperature even though I didn’t open anything? I checked it with cleaner program for errors and junk. Ok, there were some junks and errors, so I cleaned it. Yet, it didn’t make a change. I tried to troubleshoot with windows update and system maintenance, yet they said there was no problem. I searched in google regarding this overheating laptop, no satisfying solution. I’m just average with computers, so I didn’t understand most of the solutions such as; H-KEY-WHAT-THINGIE, BIOS, code-what. They sounded too unfamiliar and strange that might send my head a nuclear bomb.

I was a bit down because of this. I had no time to go to electronic service to get this laptop checked. Until I noticed my NVIDIA GeForce Experience was not active. No, that was not the problem. So, I opened that NGFE (kind of lazy to write it out, and I don’t want to search for the right term, again), I didn’t know why it showed me driver tab at first, it told me to update the driver. It was like I met a green and black angel. NGFE made me remember the problems that I encountered when I upgraded my laptop to Win8! It was a simple thing that really obvious but easily forgotten: update the freaking drivers. I don’t know about other laptop or others laptop, but I know my laptop wouldn’t use NVIDIA if I don’t play games and render in 3ds max. It just use Intel-whatever I don’t know. Since my locale is Japanese, I didn’t know where to update it (please don’t ask me why I use Japanese as region, it’s long), I couldn’t understand all stuff in graphic property panel. Therefore I went to Intel website and stumbled upon Intel Driver Update Utility. It says, The Intel® Driver Update Utility keeps your system up-to-date. It detects which driver updates are relevant to your computer, and then helps you install them quickly and easily”. As if I was meeting a blue and white angel, I praised the Lord. I quickly installed it and made it detect my Intel driver. Just as I thought, my Intel Driver was still the release for Win8. It’s just outdated.

Then viola! After I updated NVIDIA and Intel drivers, my laptop temperature went back to normal and no crazy-spinning fan anymore.

So, those who are just like me, don’t know much about computer and encounter the same problem, you might want to update your drivers. I think Win10 update doesn’t come with some drivers and you have to update them manually.

Scherzo of Dominant Molecule Lyrics feat. Kagamine Len

Scherzo of Dominant Molecule
featured by Kagamine Len
song by Wonderful Opportunity!
Original Song : 【鏡音レン】支配分子スケルツォ【オリジナルPV】

Album: Wan*Peru!

 

-Gizensha ni korosareta –
Gotaku narabete bakkade yoi toshi koite
Boku no koto kidzuiteru?
Shoukori mo naku baka ni shite kure chatte
Hisohiso kageguchi hataite
Mawari kara oikonde
Kosokoso monokage ni hisonde
Iki o koroshi ushiro yubisashita
Tsukuriwarai no shouten ga zurete iku
Nibansenji no tsuminoishiki o
Kontorasuto dake kaete
Haji wa nai no ka Continue reading “Scherzo of Dominant Molecule Lyrics feat. Kagamine Len”

【初音ミク】Solar Stream Lyrics

Solar Stream
featured by Hatsune Miku
song by Studio IIG
Original Song : 【初音ミク】Solar stream【オリジナル】

 

Hitogomi o mazete
Re-ru ga kishimu
Doko made ikeru
Mou arifurete iru
Katachi o manete
Bokura ni kawaru

Kuzure kaketa
Gareki no youna hibi o nokoshite
Sugu ni tobidasetara

Ima tashikana mono o
Narabetateta ru-ru no ami o
Harimeguraseru sora
Hikari o utsu chiisana inori o

Juutai darake no
Hako kara orite
Doko made ikeru

Mou motodoori ni
Naranai kurai
Katachi o kaete

Kawarugawaru
Nagasareru dake no jidai demo
Doko ka tsukamerunara

Ima tashikana mono o
Narabetateta kotoba no ura o
Afure kaeru era-
Yami o harae subete o kudaite

Chiisana kage no kuragari ni narete
Imi mo naku jibun no sugata o shiru
Furishikiru ame o sukui ima
Kono te o terasu you ga furu

Kuzure kaketa
Gareki no youna hibi o nokoshite
Sugu ni tobidasetara

Ima tashikana mono o
Narabetateta ru-ru no ami o
Harimeguraseru sora
Hikari ga mau subete o kudaite
Chiisana inori o

[Deco*27] Light Lag (ライトラグ) Lyrics

Light Lag
featured by marina
song by DECO*27
Original Song : 【DECO*27】ライトラグ

 

 

Sore wa yoru no sora ni irokoku saita
Oto wa kata sukume chikoku shite kita
“De-to no toki no sa,
Kimi to boku mitaida”
Hikari to oto
Kanashii hodo sorowanai futari

Nanoni kimi wa “kirei ne” to hitokoto
Yokogao someru hana hikari ni boku ga myakuutsu

Continue reading “[Deco*27] Light Lag (ライトラグ) Lyrics”

Stayin’ Alive (Kagamine Len : Append) Lyrics

The lyrics might have some little mistakes, because Len raps so fast. I couldn’t follow that good. However I managed to get most of what he and Miku sing.

Stayin’ Alive
featured by Kagamine Len (Append) and Hatsune Miku
Original Song : 鏡音レンAppend・初音ミクオリジナル曲 Stayin’ Alive

 

 

Tada kono te o shibaru
Kusari no musubime o hodoku you ni

Negai kome tobashita kami hikouki
Kaze o tsukami ookina nami ni nori

Ima kono mune no naka
Kusuburu hi o sora ni kazasetara

Sono yukusaki o sagasu tabibito ni nari
Tsuyoku josou tsuke koeru kyori

Owarinaki tabi housamayou kodoku no hate
Te ni shita kotae ga mata nazokake
Kizu tsuita hou naderu kimi no taion
Kono kaze no yukue nogashitakunai yo

Continue reading “Stayin’ Alive (Kagamine Len : Append) Lyrics”

PaintTool SAI

Tired of trial version of PaintTool SAI?
you can try this one~

http://www.megaupload.com/?d=UM4C21O9

It’s free download of course 😀
Just double click “sai.exe” inside the folder. There you go~ Use this Paint tool as long as you like!
Uh, oh. But don’t try to update it, it wouldn’t work. I suggest you to buy the original and the license here http://www.systemax.jp/en/sai/ once you like or get used to it, alright 😀

5 Kesalahan Bodoh Seorang Gamer

Tapi kebanyakan sih kesalahan-kesalahan ini dialami oleh RPG gamer :p

1. Salah mencet tombol restart/home/off/title
-niatnya mau ke option atau sejenisnya, tapi malah kepencet tombol untuk kembali ke awal game. Lebih mantap lagi kalau ternyata udah nge-level up-in karakternya dari level rendah ke level tinggi (contoh 24 ke 75) dan belum sempet di-save.
-Reaksi gamer biasanya:
*Teriak atau speechless
*Dengan tenangnya mematikan konsol dan tidak memainkan game itu lagi untuk sementara.
*Dengan reflek ngebanting/ngejatohin joystick atau handheld.

2. Save Data Utama ke-overwrite
-Biasanya gamer punya 2 save data: 1 buat jaga-jaga, 1 yang utama. Ketika lagi main gila (uda mau last boss level masih rendah) dipakailah save data yang buat jaga-jaga, tapi pada saat nge-save malah overwrite save data yang utama.
-RPG yang punya beberapa karakter utama. Salah satunya seperti Persona 3 Portable yang bisa milih mau pakai karakter cewe atau cowo. Karena penasaran maka dimainkanlah dua-duanya. Pada saat mau nge-save yang cewe malah ke-overwrite yang cowo. Alhasil save data yang cowo hilang. >>Telah dialami oleh adik sang penulis.
-Reaksi gamer biasanya:
* Nganga senganga-nganganya (jelek banget deh)
* Teriak “AAAAAAAAARRRRRGGHHH!!!”
* Kalo yang depresi, ngebanting joystick atau handheld
* Kalo yang sabar, tetep mainin yang masih ada.
* Kalo lagi di tempat tidur, ngejedotin kepala ke bantal berulang-ulang sampai pusing. Kadang-kadang ada yang guling-guling sampai jatuh.

3. Kepedean
-Untuk orang-orang yang nggak suka nge-level up tapi juga nggak mau baca walkthrough. Ketika mau ngelawan boss, level karakter jauh dibawah boss, pada akhirnya game over.
-Ketemu dungeon misterius, belom nge-save main masuk aja. Biasanya langsung mati dengan single blow. Game over.
-Reaksi gamer biasanya:
* Nganga dulu dikit.
* Memaki di dalam ataupun di luar hati.
* Kalau yang menyerah begitu saja langsung browsing walkthrough.

4. Kelupaan
-Lupa nge-save! Itu yang sering dilakukan gamer.
-Kalimat yang sering mereka keluarkan adalah
* “Udah di-save belom tadi?” >>nanya ke orang yang ada di sebelah aka yang nemenin.
* “Kalo ga salah udah di-save deh tadi… Duh udah belom ya? Kejebak di sini lagi..”
* “Yah mati..” load game “Loh kok masih di sini!!?? Bukannya tadi gua udah save di pintu yang itu!?”

5. Nyasar
-Biasanya terjadi pada gamer yang suka nge-skip cerita. Karena tidak membaca maka dia malah melalang buana ke tempat-tempat yang tidak jelas.
-Tidak mencatat hal-hal penting, salah jalan ke dungeon yang tidak seharusnya.
-Reaksi gamer biasanya:
* Cari walkthrough
* Bagi yang nggak punya ide langsung nyerah.
* Berusaha sampai ketemu dan merasakan kenikmatan tersendiri ketika menemukan jalan yang benar.

Kekuatan Sedekah Rp5000 Membawa Anugrah Hidup

Saya lupa tepatnya tanggal berapa di mana dan jam berapa, tapi yang pasti itu jam setelah maghrib dan di daerah rawamangun, Jakarta 😉

Waktu itu saya sedang mencari ATM (Anjungan Teller Mandiri) Bank Mandiri, bersama pacar saya dia yang menyetir mobil. Kebetulan ATM itu berada di tempat yang mengharuskan memotong jalur lawan arah, kira-kira begini deh…

Continue reading “Kekuatan Sedekah Rp5000 Membawa Anugrah Hidup”

Pelangi Setengah Lingkaran pada Sore Hari

Sore tadi aku melihat pelangi yang membentuk setengah lingkaran dengan cantiknya. Pelangi yang seperti gerbang surga itu seperti menghubungkan gedung yang berada di masing-masing ujungnya. Di tengah setengah lingkaran pelangi itu,  awan yang menyerupai pulau jepang terhenti di tengahnya.

Kupikir hanya itu saja yang bisa memukau mataku hari ini selain langit biru yang cerah dengan cahaya buram setelah hujan, ternyata cakrawala yang berwarna kemerahan tidak kalah indahnya. Rasanya seperti melihat happy ending dalam dongeng ataupun game.
Continue reading “Pelangi Setengah Lingkaran pada Sore Hari”

Penampakan di Rumah Pada Pagi Hari

Kejadian ini baru saja terjadi kira-kira pukul 05:45 pagi tadi. Saya baru saja terbangun dari mimpi buruk yang aneh yaitu pacar saya tidak mau menjemput saya padahal udah nangis-nangis mintanya di mimpi itu. Saya bangun dengan mata yang membelak terbuka dan benar-benar sadar, tanpa teler atau sebagainya. Kamar gelap karena lampu telah dimatikan namun saya masih bisa melihat bayangan aneh berdiri di ujung tempat tidur sepupu saya. Saya pikir itu sepupu saya sedang merapikan rambut dengan kepala tertunduk. Tidak begitu terlihat, namun tampak seperti sedang merapikan rambut. Saya menatapnya sekitar setengah menit. Bayangan itu bergerak dan tetap bergerak dan saya pun merasa bayangan itu melihat ke arah saya. Tanpa bangun dari posisi saya yang masih terbaring, saya berpikir “Ka Wita udah bangun ya?” dan kontan saja saya panggil, “Kak Wita..”

Kejadian ini baru saja terjadi kira-kira pukul 05:45 pagi tadi. Saya baru saja terbangun dari mimpi buruk yang aneh yaitu pacar saya tidak mau menjemput saya padahal udah nangis-nangis mintanya di mimpi itu. Saya bangun dengan mata yang membelak terbuka dan benar-benar sadar, tanpa teler atau sebagainya.

Continue reading “Penampakan di Rumah Pada Pagi Hari”